GbR alapítás

A cégforma az egyéni vállalkozáshoz hasonlít nagymértékben. A GbR alapítása relatív egyszerű folyamat, mivel ehhez az alapítónak csak egy partnerre van szüksége, akivel a szerződést egyeztetni tudja, majd aláírni és a közjegyző jelenlétében hitelesíteni. Ha mindkét alapító aláírta a szerződést és közjegyző által hitelesítve van és a vállalkozás a cégbíróságnál is regisztrálva van, akkor a német cégünk már működésbe is lépett. A GbR esetében a tagok tartozás esetén egész vagyonukkal felelnek. A GbR Németországban egy igen elterjedt vállalkozási forma. A GbR előnyei:

  • minimális tőkeráfordítás és alacsony költségek
  • nincs meghatározott alaptőke
  • gyors és kedvezményes alapítás
  • rugalmas vállalkozásvezetés
  • jogilag nem előírt, de mindenféleképp ajánlott a vállalkozási szerződés
  • vállalkozók korlátlan jótállása
  • a GbR a kisvállalkozások közé illeszkedik be

A GbR alapításhoz minimum két vállalkozó kell, akik nem formához kötött, tehát akár szóban is megkötött szerződést kötnek. De a félreértések elkerülése érdekében mindenféleképp érdemes szerződést kötni írásban és ebben időben érdemes profi segítséget kérni.
A vállalkozás vezetés a belső viszonyokat határozza meg, tehát, hogy a cégen belül kinek milyen jogi feladatai vannak. Ez olyan tevékenységeket foglal magába, amelyek a vállalati célok elérését segítenek megvalósítani. Alapjában véve a GbR társaságon belül az alapítók közösen veszik át a vezetést. Ez a nagyobb rugalmasság érdekében a céges szerződésben megváltoztatható. Fontos, hogy meg legyen határozva egy személy, vezető, aki egy harmadik személy előtt valóban cselekvésre képes. A GbR esetében feltételezhető, hogy a szerződés teljesen megfelel a szükséges elvárásoknak és feltételeknek. Mivel a cég nem végez kereskedelmi tevékenységet, ezért nem kel bekerülnie a kereskedelmi jegyzékbe.
A GbR nem igényel minimális tőkét, mivel e cég esetében is, mint az egyéni vállalkozásnál, az alapítók saját vagyonukkal felelnek és garantálnak.
A GbR az alap formája a személyes vállalkozásnak. Nem jogi személy, de a mai felfogás alapján jog-és pártképes. Az alapításhoz több jogi vagy természetes személy szükséges, ebben az esetben az egy személyes vállalkozás alapítás nem lehetséges. A szerződés aláírásával a cégalapítók kötelezik magukat a GbR közös céljai eléréséhez, a megegyeztetett hozzájárulások teljesítését. A szerződésben többek között azt is meghatározhatjuk, hogy ki legyen a vezetője az alapított cégnek és, hogy ki legyen képes üzletkötésre. A cégvezetés nem ruházható át másra, aki az üzleti körön kívül esik. A nyereségelosztást is meghatározhatjuk szerződésesen, meghatározható, hogy ki mennyi részesedést kapjon a bevételből illetve, hogy a veszteség kit milyen mértékben kell, hogy érintsen. Ezeket a pontokat mindenféleképp érdemes egyeztetni, mivel később ez problémákhoz, konfliktusokhoz vezethet.
A GbR előnyei a gyors és költség hatékony alapítás, a jegyzék költség elmaradása valamint a meghatározott alaptőke hiánya. A cégalapítás további előnye, hogy a szerződéskötésnek, az alapításnak nincsenek formai követelményei.

A GbR számos előnye mellett hátrányokkal is rendelkezik természetesen. A legfőbb hátrány a korlátlan garancia és felelősségvállalása az üzletvezetőknek saját vagyonukkal. E vállalatforma alapítása kisvállalkozásoknak ideális, ahol a forgalom, a növekedés még átlátható és ahol az üzleti rizikó valamint a forgalom átlátható.