Cégalapítás Németországban

Az alapos tervezés, a felkészülés döntő jelentőséggel bír a későbbi sikeresség jelentőségében. Ez különösen azokban az esetekben érvényes, amikor egy új vállalkozás kíván betörni a lehető leggyorsabban a piacra. A piackutatás, a versenytársak, a fogyasztás elemzése az elsődleges feladat, amelyet el kell végezni. A felismerhető fejlődés a közeljövőben is megfontolandó és elgondolkodtató.
Az alapos tervezésre szánt időt semmiképpen sem szabad alábecsülni. Az egy éves előkészületi idő reális mennyiségnek számít.
Ahhoz, hogy alapítóként biztonságban érezzük magunkat, érdemes egymástól független forrásokat használni a piacfelméréshez. Ha az adatok bizonyos területeken ellentmondásokat mutatnak, akkor az a piac bizonytalanságára, kiszámíthatatlanságára utal. A tervezés folyamatában a finanszírozás is nagyon fontos szerepet kap. Sok újonnan alapított cég esetében nem a termékekkel van probléma, hanem a nem kielégítő finanszírozásból adódóan. A tőkepiac fejlődése és a befektetők viselkedése csak ritkán látható előre. A finanszírozási kérdéseket mindenféleképp alaposan át kell gondolni és csak azután érdemes az üzletbe belevágni.
A cégalapítás Németországban sokfajta formában történhet, számos alternatíva áll rendelkezésre a cégalapítás formáinál, az ismertebbektől egészen a kevésbé ismert cégformákig.
Mi most a cégalapítás két formájával foglalkozunk az egyik a GmbH alapítás, a másik pedig az ugyanolyan nagy népszerűségnek örvendő GbR.

A GmbH feltételeit egyszerűen tudja teljesíteni, az aki a cégalapítás Németországban célt tűzte ki maga elé. Ugyanakkor ugyanolyan körültekintően kell eljárni a cégalapítás menetében. Fontos alaposan megfontolni az alapítást, a szerződést és a cégformát is a végleges döntés meghozatala előtt. Minden cégforma mellett és ellen is felhozhatók érvek, amelyek segítenek a megfelelő döntés meghozatalában.

A németországi cégalapítás különösen külföldiek esetében nem mehet végbe tanácsadó nélkül. Nem csak a nyelvi akadályok leküzdésében, hanem a nehézségek, problémák leküzdésében is segítséget nyújtanak a cégalapítás menetével kapcsolatban.
A tanácsadás és az előkészületek a cégalapításhoz szükséges egy üzleti szerződés, amelyben az egyéni igények szem előtt vannak és figyelembe veszik őket. A tanácsadó gondoskodik a közjegyzőről is, akivel időpontot egyeztet meg és aki elengedhetetlen a kereskedelmi rendszer beiktatáshoz. Az egész német cégalapítás folyamat a tanácsadó segítségével könnyen és gond nélkül megy végbe. Az adóval kapcsolatos kérdések tisztázásában hasznos lehet a tapasztalat. Ha nagyobb tranzakciót akarunk végrehajtani, vagy pedig a könyvelést németországi könyvelőre szeretnénk rábízni, akkor mindenféleképp fontos felvenni a kapcsolatot egy német adótanácsadóval, aki jártas az elintézendőkben. Fontos, hogy a cégalapító minden információról tökéletes ismereteket kapjon, fontos tudnia, hogy a cégjegyzékhez szükséges az alapító tőke befizetése. Az alapítás után tud a vállalkozás a tőkével dolgozni.
A németországi cégalapítás fontos eleme a közjegyző. Ha külföldön szeretnénk céget alapítani, akkor érdemes az adott országban közjegyzőt fogadni, aki hitelesíti a dokumentumokat, mivel a nem helyi közjegyző alkalmazása a későbbiekben problémát okozhat és többet ártunk magunknak, mint amennyit segítettünk. A külföldön történt közjegyzői hitelesítések elismertetése a legtöbbször ellenállásba és elutasításba ütközik.
A német törvények meghatározzák a formai követelményeket az üzleti leveleknek is. Mivel a szerződés megkötés, a hitelesítés gyorsabban megtörténik, mint ahogyan a cég bekerül a cégbíróság jegyzékébe, az üzleti levelezést másként kell megoldani. Erre találták ki az „i.Gr.” rövidítést, ami annyit jelent, hogy alapítás folyamatban, amellyel informálni tudjuk partnereinket a cég állapotáról és emellett törvényesen is járunk el.

A németországi cégalapítás esetében az ügyvédi, közjegyzői, cégbírósági költségekkel kell előre számolni. A tarifák eltérőek és még ezen felül is keletkezhetnek kiadások cégalapítástól függően. A cégalapítás nem csak a szerződés aláírásából és az összegek befizetéséből áll, hanem a megfelelő székhely is a cég szerves részét képezi.